Summa sidvisningar

torsdag 14 mars 2013

Man ger inte nötter till en nötallergiker!

De händer då och då att jag får svåra atsma anfall som leder till att jag måste åka akut för att få sjukvård, dvs jag måste få syrgas och kortinson tabletter för att klara av att andas,för att kunna fortsätta leva.
Varje dag, varje morgon och kväll tar jag astma medicin (seretide) och allergitablett (kestine). I min handväska ligger det jämt en akut astma medicin (ventoline) som jag måste inhalera när min astma sätter igång för att den förhoppningsvis ska lägga sig och sluta av vid bara tungandning.
Många gånger hjälper de och slutar av vid "bara" tungandning men allt oftare så slutar det inte där utan jag behöver akuthjälp på hälsocentral eller sjukhus.

När jag får astma så tar jag min akuta atsma medincin ventoline en puff åt gången. Jag tar den max fyra gånger med ca 15 minuter mellanrum.
När jag tagit första puffen får jag hjärtklappning och känner mig lite darrig, efter andra puffen ca 15 minuter senare ökar hjärtklappningen och jag börjar känna mig svag, efter tredje puffen har hjärtklappningen ökat ännu mer och jag skakar nu så de syns om man håller fram handen framför sig. Jag låter när jag andas allt mer och tyngre jag blir tröttare och klenare och jag blir hes.
Efter fjärde puffen har jag fortfarande hjärtklappning, är darrig, blir ännu klenare och de flimrar framför ögonen, min motorik är inte som den borde och jag går sakta och haltar ofta just för att kroppen orkar inte hålla alla kroppsdelar i schakt utan den är fullt koncentrerad på att andas.
När jag kommit såhär långt i min astma måste jag uppsöka sjukvård i form av hälsocentral eller akutmottagning för att få akut hjälp. Väl på ett sådant ställe skyndar sig alla för de ser att jag inte får någon luft, jag får syrgas och kortinontabletter. Efter ca 1 timme så brukar de ha gett sig till den grad att jag kan åka hem. Väl hemma släpar jag mig själv uppför trapporna och in och lägger mig i soffan. Ofta somnar jag av utmattning och sover i flera timmar.
Igår var en såndan dag...
Idag är en dag då jag lider av sviterna efter gårdagen... Jag har fortfarande känningar av astman och hostar fruktansvärt så de gör riktigt ont i bröstet, jag är hes, klen i kroppen och ser ut som ett grått lakan i ansiktet.
Allt detta händer mig pga att du väljer att spruta på dig parfym eller smörjer in dig med en starkt doftande hudkräm.
Allt detta gör att jag förlorar nästan en heldags lön, allt detta gör att jag får lägga ut ungeför 500 kr på nya mediciner och sjukvård.
Allt detta gör mig jätte rädd då jag inte får någon luft..
Att du parfymerar dig gör att jag riskerar att dö bara för att du vill lukta lite extra gott den där dagen.
Är allt detta som sker med mig värt att ha på ditt samvete bara för att du vill lukta lite gott just den dagen?
Igår var en av mina värsta upplevelser..
Igår höll jag på att ramla omkull för att jag inte fick någon luft..
Nästa gång kanske jag tuppar av..
Jag vill inte tänka på vad som kan hända..

Vi är många som har astma och allergier och vi alla reagerer på olika saker och blir på olika vis när vår astma sätter igång.
Nu kanske du som läser tycker att jag överdriver? att de kan väl inte bli så farligt bara för att jag sprutar på mig lite parfym?
Jo så farligt blir det!
Jag och ingen annan kan styra vad våra medmänniskor gör.
Jag och ingen annan kan förvänta sig att folk tänker sig för när de går ut på allmän plats för alla har vi rätten att lukta gott.
Jag och ingen annan kan förvänta sig att du tänker dig för.
De jag och många andra med samma problem som jag har kan förvänta sig är att du tänker dig för innan du går till jobbet där du vet att det finns inte en utan flera med allergier och astma, att du tänker dig för och inte parfymerar dig.

Att inte kunna andas är riktigt otäckt, skrämmande och ångestladdat...

Det jag ber dig om är att tänka två gånger innan du går till jobbet eller kliver på bussen insmord eller parfymerad.
Vi är många i vårt avlånga land som riskerar livet bara för att du vill lukta gott..
Tänk på det!

Som rubriken lyder "man ger inte nötter till en nötallergiker"

1 kommentar:

  1. Jag antar att du får Ventolin också med syrgasen. Det brukar vara ett effektivt sätt att dämpa andnöden.
    Du glömde dessa j-a hårsprayer som luktar så starkt i mindre utrymmen som bussar, omklädningsrum och på arbetsplatser. Trots att håret sprayats innan användaren går hemifrån så sitter doften kvar LÄNGE! Kan inte begripa varför hårspray måste lukta så starkt men det är säkert för att dölja eländet som är i. Att gå till hårfrissan kan bli en fasa om frissan sprayar kunden som är före mig och jag tar oftast Ventolin innan jag går till hårfrissan för säkerhets skull.
    Jag hoppas MÅNGA läser det här inlägget och tänker till. Du får väl återkomma i ämnet när ditt, mitt och många andras försvar mot allergener sätts på prov ännu mer då det blir pollenperioden som ju kan sträcka sig från april - september beroende på vilka pollen vi är allergiska mot.
    Nä, inför förbud mot parfymerade produkter på arbetsplatserna i första hand för där måste man ju faktiskt tillbringa många timmar varje dag och får man inte använda parfymerade produkter på arbetet så blir det inte så många som doftar på bussarna heller och då kan det vara rätt riskfritt på många andra ställen i vårt samhälle också för oss med doftallergier.
    Bra skrivet!!!
    Kram.

    SvaraRadera